Laat je inspireren door
onze blogartikelen
Waarom liefde voor jezelf zo belangrijk is?
Vandaag werkte ik met een cliente uit mijn lievelingsdoelgroep: Een onderneemster die alles uit het leven wil halen wat erin zit. Ze is een enorm groot zelfvertrouwen en zelfliefde aan het opbouwen. Zoals Pippi Langkous zoveel zelfvertrouwen had: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'
Mijn cliente van vandaag is momenteel haar emotionele en mentale blokkades aan het oplossen. Al vanaf haar geboorte zorgt ze voor de ander. Ze is geboren in een gezin waar hard gewerkt werd. Als oudste, als gevoelig kind, heeft ze aangevoeld wat haar moeder nodig had. Zo is ze voor haar moeder gaan zorgen op een diepe emotionele laag. Een pittig meisje wat het op haar schouders heeft genomen. Vanuit de magische liefde van het kind (een systemisch principe) is ze gaan zorgen voor haar moeder. Ze is zichzelf gaan aanpassen en heeft zichzelf weggecijferd. Ze doet er alles aan om gezien en gehoord te worden. Werkt daar hard voor; als kind. Maar deze jonge vrouw werd niet genoeg gezien als kind en niet gehoord in wat zij, dat kleine meisje, nou werkelijk nodig had. Er ontwikkelen zich dan ook overtuigingen die zich diep verankeren in alle cellen: "Doe ik het wel goed" "Ik ben het niet waard" "Ik ben niet goed genoeg".
En op het moment dat dit maar doorgaat dan internaliseert dit gedrag zich. Een moeilijk woord: Internaliseren. Om het even concreet te maken: Ze heeft zich dit eigen gemaakt. Ze ziet zichzelf nu ook niet, luistert niet goed naar zichzelf. Heeft last van de overtuigingen. "Ik doe het niet goed genoeg" "Ik ben het niet waard". Werkt nog steeds heel hard en holt zichzelf voorbij met als gevolg dat ze zich regelmatig eenzaam in zichzelf voelt, verdrietig is en boos. En dit zijn allemaal emoties die thuis horen bij dat kleine meisje in haar.
Daar zijn we mee aan het werk gegaan waarbij we technieken van NLP - werken met delen, systemisch werk, innerlijk kind werk, ademen, linker- en rechterhelft verbinden, expressie geven aan primaire emoties, verbinding met helende veld gecombineerd hebben.
Het HEEL principe werd ingezet om te gaan:
Herkennen wat er aan de hand is.
Erkenning te geven aan het kleine kind.
Expressie geven aan de primaire emoties: verdriet, eenzaam voelen.
Loslaten is daarna wat er vanzelf gebeurt.
Er komt dan een diepe innerlijke verbinding tot stand met een deel wat zo vaak door onszelf weggestopt wordt: het kleine kind met al zijn/haar emoties en overtuigingen.
"Jij mag er zijn, kleine meid, kleine jongen"
Er wordt dan een verbinding in mensen op gang gebracht waardoor ze zich weer heel gaan voelen. Want niks of niemand mag buitengesloten worden, ook niet een deel van jezelf: Dát weten we vanuit het systemisch werken met Familieopstellingen en Organisatieopstellingen.
Voor mijn cliente heeft dit alles te maken met het ontwikkelen van een diepe liefde voor zichzelf, voor ook dat deel in haar, wat ze zo ver weg heeft geduwd, dat kleine kwetsbare, onzekere, meisje wat zo voor de ander zorgde en zichzelf wegcijferde. Mijn cliente heeft nu de tools in handen voor wezenlijke verandering in haar. Deze voelt ze zelf ook. Ze kiest nu voor zichzelf. Gaat mee op retraite in oktober en kiest voor de opleiding Familieopstellingen en Organisatieopstellingen in september omdat ze ook zakelijk wil blijven groeien en ook alles uit haar team en alle teamleden wil halen. Zo kan zij zelf doen waar ze zelf blij van wordt. Tja, dan doe je het goed. Dan kies je echt voor jezelf. Dit is het ontwikkelen van zelfliefde op alle lagen in jezelf.
Trots ben ik op haar. Een voorbeeld voor velen. En voor mij is dit enorm genieten om mensen zo te zien groeien en ontwikkelen. Het zal je werk maar wezen. Dankbaar ben ik.
Ik wens je een verbonden leven toe
Hartelijke groet en een fijne dag
Maries